Contact
ECHIPA DE PROIECT
Manager de proiect: Cristina-Florina Cristea-Deac
CONTACT
E-mail: cristina.deac@rcgconsulting.ro
Telefon: 0786228479
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României
Descriere Grup Tinta
Grupul tinta al proiectului va fi identificat si selectat din cadrul Regiunii de Dezvoltare Centru, locatie unde se vor derula toate activitatile si interventiile prevazute prin proiect. Grupul tinta va cuprinde, exclusiv, urmatoarea categorie de grup tinta, prevazuta in Ghidul Solicitantului Conditii Specifice:
tineri NEETs someri cu vârsta cuprinsă între 16 şi 29 de ani, înregistrat şi profilat de SPO, cu domiciliul sau reşedinţa în regiunea de dezvoltare vizata de proiect (Regiunea de Dezvoltare Centru );
Raportat la datele mentionate, Liderul de parteneriat si Partenerul 1 se vor asigura că grupul ţintă va cuprinde cel puţin: – 30% – tineri NEETs cu nivelurile de ocupabilitate C şi D, respectiv ”greu ocupabil” şi ”foarte greu ocupabil”;
– 20% – tineri NEETs cu domiciliul sau resedinţa în mediul rural;
– 10% – tineri NEETs de etnie romă;
– 23,3% – tineri NEETs someri de lunga durata
Dupa cum rezulta din structurarea anterioara, din randul persoanelor care pot face parte din Grupul Tinta, se vor identifica urmatoarele: – Cel putin 380 tineri NEETs someri si care nu urmează nicio formă de educaţie sau formare, cu vârsta între 16-29 ani, cu domiciliul sau reşedinţa în Regiunea de Dezvoltare Centru, fiind selectate 372 persoane, din care minim:
115 tineri NEETs cu nivelurile de ocupabilitate C şi D, respectiv ”greu ocupabil” şi ”foarte greu ocupabil”
38 tineri NEETs de etnie romă
75 tineri NEETs cu domiciliul sau resedinta în mediul rural 87 tineri NEETs someri de lunga durata
Indicatori de rezultat
Liderul de parteneriat impreuna cu Partenerul 1 se vor asigura ca urmatorii indicatori vor fi realizati dupa cum urmeaza:
Peste 80% din participanţii someri care iau parte la interventia sprijinita de ILMT vor ramane pana la finalizarea sa. Mai exact, ne referim la peste 298 tineri NEETs din GT (raportat la numarul total de 372 membri), astfel: 10 tineri NEETs cu nivel de ocupabilitate A vor obtine certificatul de Competente Antreprenoriale, si vor implementa planurile de afaceri selectate; 202 tineri NEETs cu nivel de ocupabilitate A si 86 tineri NEETs cu nivel de ocupabilitate B/C/D vor obtine certificatul de Competente Antreprenoriale si vor participa la activitatea de consiliere pentru ocupare pe cont propriu pana la finalizarea acesteia. Se are in vedere integrarea tinerilor NEETs cu domiciliul sau reşedinţa în mediul rural si a tinerilor NEETs de etnie romă in conformitate cu aspectele stabilite in Ghidul Solicitantului. Astfel, va fi asigurat CR01.
Peste 43% de participanţi şomeri vor primi o ofertă de muncă, de participare la un program de educaţie continuă, ucenicie sau de stagiu, la încetarea calităţii de participant. Concret, ne referim la peste 160 tineri NEETs din GT (raportat la numarul total de 372 membrii). Se are in vedere integrarea tinerilor NEETs cu domiciliul sau reşedinţa în mediul rural si a tinerilor NEETs de etnie romă in conformitate cu aspectele stabilite in Ghidul Solicitantului. Astfel, va fi asigurat CR02.
Minim 50% de participanţi şomeri vor urma un program de educaţie/formare, vor fi în curs de a obţine o calificare sau care vor avea un loc de muncă, inclusiv ca independenţi, la încetarea calităţii de participant. Asadar, vor fi minim 186 de tineri NEETs aflati in situatia prezentata anterior la incetarea calitatii de participant. Se are in vedere integrarea tinerilor NEETs cu domiciliul sau reşedinţa în mediul rural si a tinerilor NEETs de etnie romă in conformitate cu aspectele stabilite in Ghidul Solicitantului. Astfel, va fi asigurat CR03.
Peste 29% de participanţi şomeri de lungă durată care participă la intervenţia sprijinită de ILMT până la finalizarea sa. Prin urmare, ne referim la peste 87 tineri NEETs din GT (minim 29% din tinta asumata la CR01 cu o valoare de 298 persoane) ) care se afla in situatia mentionata anterior. Se are in vedere integrarea tinerilor NEETs cu domiciliul sau reşedinţa în mediul rural si a tinerilor NEETs de etnie romă in conformitate cu aspectele stabilite in Ghidul Solicitantului. Astfel, va fi asigurat CR04.
Minim 20% de participanţi şomeri de lungă durată vor primi o ofertă de muncă, de participare la un program de educaţie continuă, ucenicie sau de stagiu la încetarea calităţii de participant. In acest context, ne raportam la minim 20% din tinta asumata a indicatorului CR02. Mai exact, ne referim la minim 32 persoane (minim 20% din tinta asumata a indicatorului CR02 cu o valoare de 160 persoane). Se are in vedere integrarea tinerilor NEETs cu domiciliul sau reşedinţa în mediul rural si a tinerilor NEETs de etnie romă in conformitate cu aspectele stabilite in Ghidul Solicitantului. Prin aceasta, se va asigura CR05.
Minim 20% de participanţi şomeri de lungă durată care obţin o calificare, sau care au un loc de muncă, inclusiv cele care desfăşoară o activitate independentă, la încetarea calităţii de participant. In acest context, ne raportam la minim 20% din tinta asumata a indicatorului CR03. Mai exact, ne referim la minim 38 persoane (minim 20% din tinta asumata a indicatorului CR03 cu o valoare de 186). Se are in vedere integrarea tinerilor NEETs cu domiciliul sau reşedinţa în mediul rural si a tinerilor NEETs de etnie romă in conformitate cu aspectele stabilite in Ghidul Solicitantului. Prin aceasta, se va asigura CR06.
Minim 1 participant inactiv care nu urmează studii sau cursuri de formare şi care participă la intervenţia sprijinită din ILMT. Se are in vedere integrarea tinerilor NEETs cu domiciliul sau reşedinţa în mediul rural si a tinerilor NEETs de etnie romă in conformitate cu aspectele stabilite in Ghidul Solicitantului. Astfel, va fi asigurat CR07.
Minim 1 participant inactiv care nu urmează studii sau cursuri de formare şi care primeşte o ofertă de muncă, de participare la un program de educaţie continuă, ucenicie sau de stagiu la încetarea calităţii de participant. Se are in vedere integrarea tinerilor NEETs cu domiciliul sau reşedinţa în mediul rural si a tinerilor NEETs de etnie romă in conformitate cu aspectele stabilite in Ghidul Solicitantului. Astfel, va fi asigurat CR08.
Minim 1 participant inactiv care nu urmează un program de educaţie sau de formare, care urmează un program de educaţie/formare, sunt în curs de a obţine o calificare sau care au un loc de muncă, inclusiv dacă desfăşoară o activitate independentă, la încetarea calităţii de participant. Se are in vedere integrarea tinerilor NEETs cu domiciliul sau reşedinţa în mediul rural si a tinerilor NEETs de etnie romă in conformitate cu aspectele stabilite in Ghidul Solicitantului. Astfel, va fi asigurat CR09.
Minim 19% de participanţi care participă la programe de educaţie continuă, de formare în vederea obţinerii unei diplome, de ucenicie sau de stagiu în termen de şase luni de la încetarea calităţii de participant. In acest context, ne raportam la minim 19% din tinta asumata la indicatorul CR01. Asadar, se au in vedere minim 57 tineri NEETs (raportat la nr. de 298 participanti someri care iau parte la interventia sprijinita de ILMT pana la finalizarea sa). Se are in vedere integrarea tinerilor NEETs cu domiciliul sau reşedinţa în mediul rural si a tinerilor NEETs de etnie romă in conformitate cu aspectele stabilite in Ghidul Solicitantului. Astfel, va fi asigurat CR10.
Peste 43% din numarul total de participanti care, în termen de şase luni de la încetarea calităţii de participant, obţin un loc de muncă. Ţinta minimă pentru indicatorul CR11 este egal cu ţinta asumata a indicatorului CR02 (peste 43%), adică peste 160 tineri. Se are in vedere integrarea tinerilor NEETs cu domiciliul sau reşedinţa în mediul rural si a tinerilor NEETs de etnie romă in conformitate cu aspectele stabilite in Ghidul Solicitantului. Astfel, va fi asigurat CR11.
Persoane care încep o activitate independentă în termen de şase luni de la încetarea calităţii de participant. Tinta minima pentru indicatorul CR12 este: 9 la nivel de proiect. Se are in vedere integrarea tinerilor NEETs cu domiciliul sau reşedinţa în mediul rural si a tinerilor NEETs de etnie romă in conformitate cu aspectele stabilite in Ghidul Solicitantului.
Localitatea de provenienta
Persoanele selectate vor avea domiciliul/resedinta in Regiunea de Dezvoltare Centru, judetele si localitatile apartinatoare. Localitatea de provenienta poate reprezenta localitatea de domiciliu/localitatea de resedinta a persoanei in cauza. Dovada se va putea face prin copia actului de identitate sau alt document prin care s-a stabilit resedinta. Apartenenta la grupul tinta se va realiza la intrarea in proiect prin atasarea de documente doveditoare pentru situatia vizata (de exemplu, adeverinta de somaj si alte documente justificative eliberate de SPO). Astfel, persoanele din grupul tinta al proiectului vor fi informate cerintei de a furniza datele lor personale, cu respectarea dispozitiilor legale mentionate. Participantii, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, vor semna o declaratie prin care isi dau acordul privind utilizarea si publicarea datelor personale (prelucrarea datelor cu caracter personal).
Elevi (ISCED 3, nivel de calificare 4)
Elevi (ISCED 4, nivel de calificare 5, inmatriculati in scolile post-liceale/ de maistri organizate la nivelul unitatilor de invatamant)
Criterii de departajare
Apartenenta la subcategoriile de grup tinta: tineri NEETs de etnie roma, tineri NEETs cu domiciliul sau resedinta in mediul rural, tineri NEETs cu nivelurile de ocupabilitate C şi D, respectiv ”greu ocupabil” şi ”foarte greu ocupabil”.
Acesta va primul criteriu de departajare utilizat si va contribui la identificarea unui numar de tineri NEETs suficient pentru indeplinirea indicatorilor asumati prin proiect. Criteriul va fi dovedit si asumat prin urmatoarele categorii de documente:
pentru incadrarea in categoria tineri NEETs de etnie roma (minim 38 persoane) – o recomandare scrisă emisă de una dintre organizaţiile legal constituite ale romilor, indiferent de domeniul acesteia de activitate, din care să reiasă că respectivul candidat face parte din etnia romă
pentru incadrarea in categoria tineri NEETs cu domiciliul sau resedinta in mediul rural (minim 75 persoane) – copia de CI
pentru incadrarea in categoria tineri NEETs cu nivelurile de ocupabilitate C şi D, respectiv ”greu ocupabil” şi ”foarte greu ocupabil” (minim 115 persoane) – document emis de SPO care sa ateste nivelul de ocupabilitate al tanarului
pentru incadrarea in categoria tineri NEETs care fac parte din categoria somerilor de lunga durata (minim 87 persoane) – document emis de SPO care sa ateste statutul de somer de lunga durata
2. Infiintare de noi afaceri (doar in cazul tinerilor NEETs din categoria A “usor ocupabil”)
Al doilea criteriu de departajare utilizat va fi dovedit si asumat prin depunerea unei declaratii de intentie prin care beneficiarul isi asuma depunerea unui plan de afaceri in cadrul concursului organizat prin prezentul proiect care va avea ca obiect infiintarea unei afaceri. Aceasta declaratie va fi atasata la dosarul de selectie in Grupul Tinta.
3. Data de inscriere in operatiune
Al treilea criteriu de departajare va fi reprezentat de data la care dosarul de inscriere in GT a fost transmis catre Liderul de parteneriat si Partener 1 (data de transmitere a e-mailului in cazul depunerii online, data postei in cazul transmiterii acestuia prin posta/curier, data depunerii fizice a dosarului).